Er zijn tal van redenen waarom sporten in de buitenlucht bevorderlijk voor de gezondheid is. Ten eerste is uit onderzoek gebleken dat het (in tegenstelling tot binnenlucht) lage co2-gehalte in de buitenlucht zorgt voor een betere opname van zuurstof in het bloed, en daardoor krijgt men een beter uithoudingsvermogen, en wordt de training efficiënter.

Ook is de opname van vitamine D optimaal wanneer er in de buitenlucht gesport wordt, omdat er een directe blootstelling aan UV-licht is. Je zult er waarschijnlijk zelfs beter van slapen, omdat door veel buiten te zijn je biologische klok optimaal wordt afgesteld onder invloed van ´natuurlijk licht´ (dat vele malen krachtiger is als kunstlicht, bijvoorbeeld van je telefoonscherm), ´s avonds als je gaat slapen maak je meer van het slaaphormoon melatonine aan, wat je nachtrust ten goede komt.

Het is natuurlijk heel makkelijk om voor de rest van dit artikel nóg meer redenen op te gaan sommen waarom in de buitenlucht sporten goed is voor de algehele gezondheid, maar dat doet tekort aan het feit dat sporten ook gewoon ontzettend leuk is! Daarnaast wordt je er ontspannen en blij van, en je ´geluksstofjes´ aanmaakt zoals de hormonen dopamine en endorfine, die weer zorgen voor een optimaal humeur en vermogen om – onder andere – soepel te bewegen.

Kortom, je kunt dus de conclusie trekken dat buiten sporten eigenlijk niets dan voordelen kent. Je traint efficiënter, je wordt er ontspannen en gelukkig van én je krijgt met een beetje geluk ook nog een mooi kleurtje. Dus, waar wacht je nog op? Op naar buiten!

Share This